Pizza Napoletana
Vem, da vas bo veliko ob pogledu na ta recept pomislilo, da je preveč težav, in boste raje kupili nekaj pic, vendar je tako zabavno pripraviti pico iz nič, poleg tega pa je tudi njen okus veliko boljši. Pice pogosto pripravljam, ko k nam pride druga družina, saj ko je testo pripravljeno, traja priprava le nekaj minut, vsak pa lahko doda svoje dodatke.
Napolitanska pica se tradicionalno peče v peči na drva, zato je ta recept idealen za pripravo v eni od mojih novih peči za pico.
Uporabil sem veliko manj svežega kvasa kot v drugih receptih, vendar to ni tiskarska napaka! V Neaplju testo vzhaja dlje, zato ne potrebuje toliko kvasa. Poleg tega z manj kvasa dobimo veliko lažjo in lažje prebavljivo osnovo za pico.
Servirano za 10
Sestavine
ZA TESTO
– 1,5 kg moke “00”
– 3 g svežega kvasa
– drobna morska sol
DODATKI ZA PIZZO
– 6 x 400 g pločevink sesekljanega paradižnika
– 30 listov bazilike
– 10 žlic ekstra deviškega oljčnega olja in še več za posipanje po vrhu
– 10 kroglic mocarele (vsaka približno 125 g), odcejenih in narezanih na 1 cm velike kocke
Metoda
PRIPRAVITE TESTO
– upoštevajte moj recept za testo za napolitansko pico.
PRIPRAVA PRELIVA
Paradižnik, baziliko, ekstra deviško oljčno olje in 4 žličke soli dajte v veliko skledo, vse skupaj premešajte in postavite na stran.
Prižgite peč za pico Gino in jo segrejte na:
– Če merite z digitalnim termometrom, ki je usmerjen v hrbtno stran šamotne opeke, segrevajte na 450 °C.
ALI
– 300 °C, če odčitate temperaturo s stranskim merilnikom temperature
RAZTEGNITE IN OBLOŽITE PICO
Nežno vzemite kepo testa in jo položite na rahlo pomokano površino. Z rokami potisnite kroglico testa iz sredine, da nastane krožnik s premerom približno 28 cm. Na tej stopnji testo raztegnite na loparju za pico, da bo pripravljeno za pot v peč.
Z veliko kuhinjsko žlico razporedite 1,5 žlice paradižnikove mešanice na osnovo pice. To najbolje storite tako, da paradižnikovo zmes zlijete na sredino osnove pice in jo s hrbtno stranjo velike žlice razporedite od sredine navzven. Pustite 1 cm širok rob.
Po paradižnikovi mešanici razporedite nasekljano mocarelo in enakomerno pokapajte z 2 žlicama ekstra deviškega oljčnega olja.
PEKA PICE
Začetnikom svetujem, da tik pred začetkom pečenja pice popolnoma izklopite peč. Tako boste imeli več časa, da se testo hrustljavo zapeče, pica se bo lažje obračala in se ne bo zažgala. Ko boste videli, da se zadnji rob mehurčkasto rjavo obarva, pico obrnite za 90° s pomočjo loparja za obračanja.
Postopek peke pice bo trajal približno 60-90 sekund … poskrbite, da boste imeli pico ves čas pred očmi!
Ko se celotna skorja zapeče, pico odstranite, postrezite in uživajte!