Brezglutenska pica z avokadom, posušenim paradižnikom, rukolo in glazuro iz balzamičnega kisa
Zdi se, da ima danes veliko ljudi, vključno z mojo nečakinjo Elo, preobčutljivost na gluten, medtem ko se mnogi drugi odločajo za uživanje brezglutenskih izdelkov, zato je edino pravično, da se na tem spletnem mestu pojavi pica brez glutena.
Odločila sem se, da jo dopolnim s hladnimi sestavinami, kar daje pici drugačno razsežnost, kot smo je vajeni ali jo pričakujemo, in te kombinacije so mi preprosto všeč.
Pogosto imamo solato iz avokada, mocarele, paradižnika in balzamične glazure kot antipasti s hrustljavim kruhom, zato je bil ta recept le razširitev naših običajnih okusov in vsem nam je všeč.
Servirano za 2
Sestavine
ZA TESTO
– 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja in več za pekače in testo
– 200 g krušne moke brez glutena
– 7 g vrečke hitro delujočega suhega kvasa
– 140 ml tople vode
– sol
DODATKI ZA PIZZO
– 200 g paradižnikove passate
– 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
– 2 x 125 g mocarele, odcejene in narezane na majhne trakove
– 1 avokado, razpolovljen, brez koščic, olupljen in narezan na rezine
– 10 rezin polsuhega paradižnika v olju
– 40 g rukole
– balzamična glazura
– sveže mleti črni poper
Postopek
PRIPRAVITE TESTO
Za pripravo testa dajte brezglutensko moko v veliko skledo skupaj s kvasom in ½ žličke soli. Na sredini naredite jamico in dodajte 2 žlici olja. Počasi vlijte odmerjeno toplo vodo in mešajte z ročajem lesene žlice, dokler ne dobite lepljivega testa. Testo prestavite na dobro pomokano delovno površino in ga gnetite 10 minut, da postane gladko.
Testo razpolovite in oblikujte 2 enaka krogla.
Pokrijte ju s folijo za živila in pustite počivati na sobni temperaturi 1 uro.
PEČ SEGREJTE ZA 15 MINUT
Prižgite peč za pico in jo segrejte na:
– 450 °C, če merimo z digitalnim termometrom, ki je usmerjen v hrbtno stran šamotne opeke.
ALI
– 300 °C, če odčitate temperaturo s stranskim merilnikom temperature
RAZTEGNITE IN OBLOŽITE PICO
Nežno vzemite kepo testa in jo položite na rahlo pomokano površino. S konicami prstov nežno potisnite kroglico testa iz sredine, tako da se ob robu oblikuje “krona” ali rob. Premer pice naj bo približno 28 cm.
Pasato enakomerno porazdelite po osnovah pice. S hrbtno stranjo žlice razporedite pasato po osnovah pice od sredine navzven, pri čemer pustite približno 1 cm prostega prostora za rob. Vsako pico pokapajte z 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja.
Razporedite mocarelo.
PEKA PICE
Začetnikom svetujem, da tik pred začetkom pečenja pice popolnoma izklopite peč. Tako boste imeli več časa, da se podlaga testa hrustljavo zapeče, da boste pico lažje obrnili in preprečili zažiganje. Ko boste videli, da se zadnji rob mehurčkasto rjavo obarva, pico z loparjem za obračanje, obrnite za 90°.
Postopek peke pice bo trajal približno 60-90 sekund … poskrbite, da boste pico ves čas opazovali!
Ko se celotna skorja zapeče, pico odstranite, postrezite in uživajte!
Če boste pekli še eno pico, ponovno povečajte temperaturo, da ohranite temperaturo šamotne opeke, in ponovite postopek.
Enakomerno položite avokado, polsuhe paradižnike in rukolo po pici.
½ žličke soli in malo popra. Pice pokapljajte z 2 žlicama ekstra deviškega oljčnega olja in malo (ali veliko, če ste moj sin Rocco) balzamične glazure. Takoj postrezite.